Receptek

FRISS MAG MÜZLI

kalaszok

Este áztassunk be frissen darált gabonát, annyi vízbe, hogy elnyelje. A gabona lehet zab, árpa, búza, rozs, kamut, köles stb. Az emésztés céljából célszerű csak egy- két fajta gabonát felhasználni pl.: zab és vad köles 1-1- evőkanál.
Reggel, ízlés szerint- tegyünk bele kókusz reszeléket, reszelt almát, banánt, szezonális gyümölcsöket, olajos magvakat. Keverhetünk alá felvert tejszínt is.

Csíráztatott magokból is készíthetjük a müzlit.

Csíráztatás: a magot éjszakára hideg vízbe áztassuk be.
Másnap öntsük le róla a vizet és egy szűrőben többször mossuk át, hogy ne legyen nyálkás. Ezután csöpögtessük, le majd rakjuk egy tányérra, szoba hőmérsékleten.
Este megint mossuk le, majd hagyjuk nedvesen éjszakára. Reggel megint öblítsük le és egész napon át hagyjuk nedvesen állni.
Ezt napokon át mind addig ismételjük, amíg a csírák kb. 0,5-1 cm nagyok lesznek. Ekkor már fogyaszthatjuk őket.

Egyszerre mindig csak egy fajta magot csíráztassunk.
Pl. Tönköly, rozs, kamut, búza, retek, ruccola, mustármag, káposzta stb.

”GYORS KENYÉR”

gyorskenyerek képe

Hozzávalók:

  • 500 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 200 gramm olajos magvak: napraforgó, tökmag lenmag, szezámmag, dió, stb.
  • 2 teáskanál kristálysó
  • 2 evőkanál gyümölcsecet
  • 40 gr élesztő
  • 1/2 liter langyos víz

Az összetevőket keverjük össze egy fakanállal.
Majd egy bezsírozott vagy egy sütőpapírral kibélelt toast kenyér formában előmelegített 200 c fokos sütőben 1 órán keresztül süssük.
Az utolsó 10 percben vegyük ki a formából, kenjük át egy vizes ecsettel és tegyük vissza a sütőbe. (így finom ropogós lesz a héja)

KRUMPLIS KENYÉR

krumpliskenyer

Hozzávalók:

  • 500 gr tönkölybúza liszt
  • 1 élesztő 0,25 l tejszín
  • -3-4 közepes nagyságú krumpli lereszelve (inkább nagyobbakat)
  • 2 tk kristálysó

A liszt közepében készítsünk egy mélyedést, tegyük bele a langyos tejszín-víz keverékben feloldott élesztőt.
Az élesztős vizet egy kevés liszttel keverjük össze, majd fedjük be ujjnyi vastag liszt réteggel és hagyjuk 15 percet meleg helyen pihenni.
Keverjük hozzá a lereszelt krumplit és a sót. Sütés előtt egy bezsírozott vagy egy sütőpapírral kibélelt formában pihentessük 15 percet.
Süssük előmelegített 200 c fokos sütőben kb. 50 percen keresztül.
Az utolsó 10 percben vegyük ki a formából, kenjük át egy vizes ecsettel és tegyük vissza a sütőbe. (így finom ropogós lesz a héja)

ZSEMLE

zsemle

Hozzávalók:

  • 450 gr tönkölybúza finomra őrölve
  • 250 ml langyos tej
  • 1 kocka élesztő
  • 80 gr. Kb.1 evőkanál semleges ízű méz
    pl. Napraforgó méz
  • 50 gr. Vaj
  • 1 tk kristálysó

Gyúrjuk össze az első négy összetevőt és hagyjuk 10 percet pihenni.
Majd gyúrjuk hozzá a többi összetevőt is. Formázzunk belőle egyforma nagyságú péksüteményeket. Kenjük be vízzel, tejszínnel vagy tojássárgájával és ízlés szerint szórjuk meg mákkal, szezámmaggal, köménymaggal, napraforgóval, tökmaggal stb.
Hagyjuk a zsemléket pár percet a sütőlapon pihenni, majd előmelegített sütőben 250 c fokon 5-7 percig süssük aranybarnára.

BAGUETTE HAGYMÁVAL

Ízlés szerint hagyma helyett készíthetjük szárított paradicsommal, olíva bogyóval, rozmaringgal stb.

Hozzávalók:

  • 800 gr tönkölybúza
  • 400 gr kamut
  • 700 ml hideg víz
  • 80 gr élesztő
  • 80 gr. Kb.1 evőkanál semleges ízű méz pl. Napraforgó méz
  • 2 ek vaj
  • 2 ek kristálysó
  • 5 nagyobb hagyma apróra kockázva
  • 4 ek olíva olaj
  • ízlés szerint egész köménymag (jól illik a hagymához)

Az első 5 összetevőt gyúrjuk össze, majd hagyjuk 10 percet pihenni. A hagymát pirítsuk üvegesre, majd tegyük a tésztához a többi összetevővel együtt. Gyúrjuk össze, formázzunk baguetteket és a sütő lapon pihentessük további 10-15 percet.
Előmelegített 250 °c-on sütőben, kezdeti gőz befúvással süssük ropogósra, arany barnára, 10-15 percig.

MOGYORÓS KENYÉR

Jól eltartható és hosszú ideig szaftos és friss marad.

mogyorós kenyerek

Hozzávalók:

  • 400 gr. teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 400 ml langyos joghurt
  • 40 gr élesztő kevés langyos vízben elkeverve
  • 2 ek. Melasz vagy semleges ízű méz
  • 1 tk. Kristálysó
  • sok olajos mag pl.: napraforgó, mogyoró, dió stb. megpirítva olaj nélkül, kivéve a diót

Az összetevőket gyúrjuk jól össze, majd hagyjuk 15 percet kelni. A tésztát tegyük vagy egy kivajazott, kilisztezett, vagy egy sütő papírral kibélelt toast kenyérformába. A tetejére tetszés szerint szórhatunk magvakat és a formába hagyjuk még 15 percet kelni. 150 °c- on süssük 2 órán át.

PARASZT KENYÉR

parasztkenyér

2 kenyér mennyiség

Hozzávalók:

  • 100 gr. Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 150 ml langyos víz
  • 25 gr élesztő
  • 2 tk. Semleges ízű méz
  • 400gr. Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 250gr. teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 300-400 ml langyos víz, vagy savanyú káposzta lé (nagyon finom ízt ad a kenyérnek)
  • 1 tk. méz
  • 1 ek. kristálysó
  • 1-2 ek pirított fűszer keverék: köménymag, koriander, pirítás után az intenzívebb íz érdekében mozsárban vagy őrlőben összeapríthatjuk

Az első négy összetevőt keverjük össze és hagyjuk egy meleg helyen letakarva pihenni (15-25 percig). A maradék összetevőkkel a megkelt tésztát gyúrjuk jól össze, szórjuk be a tetejét liszttel és hagyjuk megkelni. A megkelt tésztából formázzunk 2 cipót és a sütőpapíros sütőlapon hagyjuk még egyszer kelni. Ízlés szerint vízzel bekenve a cipók tetejét szórhatunk rá egész köménymagot vagy koriandert. 220 °c- on süssük 50-60 percig a cipókat.
A kenyér kész, ha rákopogtatva „kong”.


SALÁTA ÖNTETEK

Habverővel jól összekeverve

saláta öntettel

  • 2 tk mustár
  • 1-2 teáskanál kristálysó
  • 1-2 ek balzsamecet vagy gyümölcsecet
  • Őrölt bors
  • 0,5- 1 dl olíva olaj
  • Apróra vágott hagyma

***

  • 2 ek olíva olaj
  • 1 ek tejszín
  • 1 tk paradicsompüré
  • 1-2 ek balzsamecet vagy gyümölcsecet
  • Őrölt bors, csípős paprika

***

  • fél pohár tejföl
  • 1-2 ek ecet
  • 2 teáskanál kristálysó
  • 1 gerezd összetört fokhagyma
  • Olíva vagy tökmagolaj

***

  • 3-4 ek olíva olaj
  • 1-2 ek citromlé
  • Apróra vágott petrezselyem, kapor
  • Örölt bors

VAJKRÉMEK

vajkrém tálkában

Paradicsom-répa krém

  • Paradicsom püré
  • 1 db közepes répa finomra reszelve
  • 1 nagyobb hagyma apróra vágva
  • 1 vaj habosra keverve
  • Kristálysó
  • bors

Túró krém

  • 150 gr langyos vaj
  • 250 gr túró
  • 1 fej hagyma felkockázva
  • 1 ek kapri bogyó összedarabolva
  • 1 tk összenyomott köménymag
  • 2 ek piros paprika
  • 3 ek apróra vágott petrezselyem
  • Kristálysó és bors, ízlés szerint

A vajat először keverjük habosra, majd tegyük bele a többi összetevőt

Avokádó krém

  • Avokádót megpucolva villával összetörjük
  • Friss citrom lé
  • Bors
  • Kristálysó
  • Kicsi mustár
  • Vaj vagy olíva olaj
  • Ízlés szerint egy gerezd összetört fokhagyma

Burgonya krém

    • Kb.300 gr héjában főtt még meleg krumplit átnyomva
    • 3-4 ek olíva olaj
    • Apróra vágott hagyma
    • Paprika
    • Paradicsom

Ízesíthetjük ízlés szerint:

  • Pikánsan (zöldpaprika, chili),
  • Snidlinggel,
  • Oregánóval,
  • Bazsalikommal,
  • Borssal,
  • Kristálysóval.

Bab krém

  • 100 gr bab fűszeresen puhára főzve (estragon, só, bors, majoránna)
  • 2 ek mogyoró krém
  • 100 gr vaj
  • 2 ek creme fraiche (krémszín), vagy tejszín-tejföl fele-fele keveréke
  • 1 ek olíva olaj
  • 2 gerezd összetört fokhagyma
  • 1citrom leve
  • Bors
  • Apróra vágott pepperoni
  • Kristálysó
  • 1tk borsfű

Egyéb vajkrémek

  • Habosra vert vajhoz különféle fűszereket adunk pl.: apróra vágott petrezselyem, fokhagyma, mustár, ecetes torma

Tóth Krisztina
Hunza kristálysó terapeuta
Ggb- referens, teljes értékű táplálkozással az egészség útján.

2008 Hunza-Spa kft. Minden jog fenntartva.@

< < < Vissza a tudástárhoz > > >

Legfrissebb Hírek / Tudástár

Természetes napvédelem - szintetikus nap…

A napsugárzás napjainkra szinte közellenség lett. Sokan literszámra kenik magukra a naptejeket, holott az elmúlt évekb...

Megnyílt a Sóker ZöldTurmix Bár

Megnyílt a Sóker ZöldTurmix Bár ZÖLDTURMIX a ZÖLD ÉLETERŐ! Green For Life! Zöldturmix a SóBárban Mi is a zöld turmi...

Miért fontos az egészség megőrzésében a …

Mindig jobb a bajt megelőzni, mint a megtörtént rossz után kapkodni, próbálkozni. Bár a megelőzés fontosságát már a nyug...

Kapcsolat

Sóker Kristálysóbarlang és Sóterápiás szaküzlet

Cím: 1066 Budapest, Mozsár u. 7.
Telefon és fax: +36 1 312-1646
Email: info(kukac)soker.hu

Nyitvatartás:      

H-P: 10-20 óráig
  Sz: 10-16 óráig

  Nézze meg másik két weboldalunkat is!

Sóker - só webáruház

Sótégla - sóbarlang építés, sódekoráció

 

Sóbarlang a Facebookon