Szúfi zenei koncert egyiptomi spirituális fuvola mesterrel

Mohammed Antar szufi fuvola koncertje - Sóker Sóbarlang Budapest, Sóterápia Központ és Kristálysó Szaküzlet, Sószoba sókamra építés

Fatima Gozlan - Sóker Sóbarlang Budapest, Sóterápia Központ és Kristálysó Szaküzlet, Sószoba sókamra építésEgyedülálló zenei élményben lehet része annak, aki eljön Mohammed Antar egyiptomi spirituális fuvola mester koncertjére! A világhírű művész rövid magyarországi tartózkodása alatt csak egy alkalommal, a Sóbarlangban ad koncertet, Fatima Gozlan ütőhangszeres/fúvós zenész közreműködésével, aki a Közel-Keleti zene egyik legismertebb képviselője hazánkban.

A koncert időpontja: szeptember 24. péntek 19 óra

Belépőjegy: 4.000 Ft

Jegyfoglalás a 312-1646 telefonszámon, vagy az alábbi űrlapon:

Mohammed Antar a szúfik  szakrális hangszerén, a ney fuvolán ad Istenhez szóló koncertet, spirituális töltetű zenéjében megtestesítve azt az átszellemültséget, ami az iszlám vallás ezen misztikus irányzatának jellemzője. Mohammed Antar 6 éves kora óta zenél, magas szintű klasszikus zenei képzés mellett számos utazás során autentikus környezetében sajátította el a régi török, iráni és arab mesterektől e szent hangszer érzékeny játéktechnikáját.

Az alábbi koncertvideó ízelítőt az e különleges  zenei stílus hangulatából:

A szúfizmus az iszlám misztika hiedelem- és szokásrendszere. Sok muszlim hívő ezen az úton, Isten közvetlen, személyes megtapasztalása által próbál rálelni Isten szeretetére és megismerésére. A szúfizmuson belül többféle misztikus út létezik arra, hogy valaki megismerje az emberi és isteni természetet, átélje az isteni szeretet érzését és elérje az igazi bölcsességet. A szúfik számára a személyes megtapasztalás (dzauk, “belekóstolás”) elengedhetetlen a valódi tudás megszerzéséhez, és ez felfogásuk szerint többek között a zenén és a táncon keresztül lehetséges.
(forrás: Wikipedia)

Ney - Sóker Sóbarlang Budapest, Sóterápia Központ és Kristálysó Szaküzlet, Sószoba sókamra építésA szúfik szent hangszere a ney, egy rendszerint nádból készült fúvós hangszer, amely a Közel-Keleti zenékben fontos szerepet tölt be. Ősi hangszer és hagyomány-vonal kapcsolódik hozzá. Az elmúlt 4-5 ezer évben folyamatosan játszottak rajta, és a modern fuvola ősének tekinthető.

A szúfizmus szellemisége nehezen önthető szavakba, ezért végezetül álljon itt egy idézet Hamvas Bélától:

A szufira azt lehetne mondani, hogy nem egyéb, mint a szufi szó meghatározása. Voltak, akik a definíciókat megszámolták, és a hagyomány azt mondja, hogy hetvennyolc ilyen meghatározás van. De ugyanez elmondható a yogáról és a zenről is. A definíció maga lenne az egész tanítás. Ha az ember alapos osztályozás, és szűrés után kiválaszt három szót, tegyük fel a fana-t, a haq-ot, és az achad-ot, legalább kilenc fogalomra lenne szükség, hogy a hármat megmagyarázza. De a kilencet újabb hárommal tudná csak megvilágítani. A szufi nem a szavakon múlik, hanem a zenén. Nem néhány szó izgalma, hanem az egész nyelvé. Kivételes nagy zeneművekben vannak kivételes nagy részletek, csupán részletek, néha csak ütemek, vagy csak hangok, amikor a zene elszakad a kottától, a hangszertől, mondjuk teljesen dematerializálódik és elrepül és zenefölötti zenévé lesz. Mint amikor az eksztatikus lélek elszakad az embertől és anyagtalan magasságokba száll. A szufi ilyen már a betűhöz, és a hanghoz, és a nyelvet beszélő emberhez nem köthető,  szabadon beszélő nyelv, ilyen önmaga fölé fokozott nyelvfölötti nyelv. Másutt bevezetésül elég talán, ha az ember néhány szót megért. Itt azt a bizonyos eksztatikus felsőfokot kell megérteni. Nem metafizika, mert költői. Nem költészet, mert metafizika. Nem nyelv, hanem zene. Nem zene, hanem nyelv. Az a zene, amelyrol Ybn al Faradh azt mondja, hogy “bánat, amiért az ember égi otthonát elvesztette.” Aki ezt nem hallja, az a szufiból semmit sem ért. Minden szó superlativus. Bort ittam szeretőm emlékére, mondja ugyanez az Ybn al Faradh, lerészegedtem még mielott a szőlőt megteremtették volna. Azt mondják bűnt ittál. Abból ittam, amit bűn lett volna nem inni. Még mielőtt születtem, mámorban voltam tőle, így maradok mindörökké, akkoris, amikor csontjaim már régen elporladtak.

Legfrissebb Hírek / Tudástár

Természetes napvédelem - szintetikus nap…

A napsugárzás napjainkra szinte közellenség lett. Sokan literszámra kenik magukra a naptejeket, holott az elmúlt évekb...

Megnyílt a Sóker ZöldTurmix Bár

Megnyílt a Sóker ZöldTurmix Bár ZÖLDTURMIX a ZÖLD ÉLETERŐ! Green For Life! Zöldturmix a SóBárban Mi is a zöld turmi...

Miért fontos az egészség megőrzésében a …

Mindig jobb a bajt megelőzni, mint a megtörtént rossz után kapkodni, próbálkozni. Bár a megelőzés fontosságát már a nyug...

Kapcsolat

A Sóker Sóbarlang és Szaküzlet decemberi nyitvatartása

Cím: 1066 Budapest, Mozsár u. 7.

Hétfő - Péntek: 10-18 óráig
Szombat: 10-14 óráig
Vasárnap: zárva

Ünnepi nyitvatartás:

2020. december 24.: 10:00-12:00
2020. december 25-26-27: ZÁRVA
2020. december 28-29-30: 10-18 óráig
Szilveszter és 2021. január 03. között: ZÁRVA

Bejelentkezés a sóbarlangba:
+36 1 312-1646 vagy info@soker.hu

Nézze meg másik két weboldalunkat is!

Sóker - só webáruház

Sótégla - sóbarlang építés, sódekoráció

 

Sóbarlang a Facebookon