Sóterápiával az allergia ellen

(Dr. Neurwirth Tamás fül-orr-gégész szakorvos cikke)

Zajlik az allergia szezon, számos kellemetlen tünettel az allergiások számára. Ezen problémák enyhítésében illetve megszüntetésében ma már számos természetes módszer nyújthat segítséget, ezek egyike az itthon még viszonylag kevéssé ismert sóterápia. A sóterápia egy komplex rendszert alkot, melyben a mesterséges sóbarlang terápia és a sóoldatok különféle alkalmazásai erősítik egymás hatását.

sóterápiával az allergia ellen

A sóterápiában alkalmazott só semmiképpen sem a finomított étkezési konyhasó, mivel az abból készített oldat maró hatású lenne, hanem természetes egységében meghagyott, tiszta himalájai kristálysó. Ebből a kristálysóból 1%-os sóoldatot készítve, a könnyel azonos koncentrációjú és karakterű oldatot kapunk, mely kellemetlen mellékhatások nélkül alkalmazható az allergének által leginkább irritált nyálkahártyák – orr, szem és bőr - megtisztításához és regenerálódásukhoz.
A tünetektől függően többféle alkalmazása lehet a sóoldatoknak, legyen ez orrmosás, szemöblítés, sószappan vagy ionizátor használata.

orrmosásAz orrmosás igazi célja, hogy az orrban lévő szennyeződéseket (allergének, por, gyulladásos váladék) eltávolítsuk, csökkentve a nyálkahártya irritációt, illetve elkerüljük a felülfertőződéseket. Az allergiásoknak javasolt a napi többszöri orrmosás, ezzel meggátolva, hogy az allergének az orr nyálkahártyáján megtapadjanak, és folyamatos duzzanatot okozzanak, melynek következménye beszűkült orrfelek, illetve az orrfolyás. Az 1 %-os sóoldattal való orrmosás segíti a nyálkahártya regenerálódását is. Az orrmosás erre a célra készítetett orrtusolóval, vagy a jógások körében régóta ismert, Indiából eredő „neti-kancsóval" lehetséges.

Az allergiában nem csak az orr nyálkahártyája érintett, hanem sok esetben a szem is. Rendszeres szemöblítéssel - melyet szintén 1 %-os sóoldattal végzünk egy „szemfürdőkád" nevű eszközzel - mérsékelhetőek, és hosszabb távon meg is szüntethetőek az allergiás tünetek, úgymint szemviszketés, könnyezés.

szemöblítésBizonyos esetekben az allergiás tünetek a bőrre koncentrálódnak, olyan kellemetlen tünetek társaságában, mint a különböző bőrpír, viszketés, hámlás, szélsőséges esetekben ekcémák és ödémás kiütések is jelentkezhetnek. A sóterápiában ezekre az esetekre a sószappant lehet alkalmazni, mely a nevével ellentétben nem tisztálkodó, hanem bőrápoló szer. A benedvesitett sószappanról a telitett sóoldatot a bőrre juttatva érvényesül annak fertőtlenítő és regeneráló hatása, javul a bőr öngyógyító képessége.

Az eddigiekben a sóterápia külsőleg alkalmazható, allergia ellen javasolt eszközeit említettük, a következőkben megismerkedünk a sóterápia belsőleg ható módszerével.

A légutak megtisztításához és megnyugtatásához a legmegfelelőbb hely a természetes vagy épített sóbarlang. A sóbarlangban – a tengerparti, magashegyi és erdei levegőhöz hasonlóan – magas a negatív ionok koncentrációja. A mesterségesen, sótéglákból és sótömbökből létrehozott sóbarlangban a só, mint természetes negatív ionforrás adja le a gyógyító anionokat és ezáltal biztosítja a tiszta, allergénmentes klímát. A negatív töltésű ionok támogatják egészségünket és erősítik teljesítőképességünket, a test összes funkciójára messzemenően pozitív hatással vannak.

Az épített sóbarlangban a stabil és tiszta klímát az ún. ionizátor biztosítja, mely speciális, kifejezetten sóoldat párologtatására tervezett hidegpárásító berendezés. Segítségével a már említett 1%-os kristálysó oldat finom pára formájában a levegőben is jelen van és belégzés útján lejuthat egészen a hörgőkig. A só, mint természetes antihisztamin, csökkenti a nyálka viszkozitását és helyreállítja a normális nyálkaszállítási rendszert, tisztítja a tüdőt, a hörgőket, felbontja, meglágyítja a nyálkát a tüdőben.

Mivel szelíd, természetes módszerekről van szó, fontos a rendszeresség és a kellő gyakoriság. Az otthoni sóterápia részét képező orr-és szemöblögetést naponta többször érdemes alkalmazni, a sóbarlang látogatása pedig hetente legalább kétszer javasolt a hosszú távú, tartós tünetmentesség eléréséhez. A két módszer együttes alkalmazása hatékony alternatíva a gyógyszeres kezelés mellett.

Magyarországon több helyen is működik sóbarlang, én eddigi kedvező tapasztalataimat a Sóker Kristálysó Barlang és Sóterápiás Központban szereztem, mely Budapest VI. kerületében a Mozsár utca 7. alatt működik. Az ő hatásukra kezdtem el alkalmazni a praxisomban is a sóterápiás módszereket, és a mai napig sok pozitív visszajelzést kapok a páciensektől. További információ a Sóterápiás Központról és a módszerekről: www.kristalysobarlang.hu

sóbarlang relaxalas

Legfrissebb Hírek / Tudástár

Természetes napvédelem - szintetikus nap…

A napsugárzás napjainkra szinte közellenség lett. Sokan literszámra kenik magukra a naptejeket, holott az elmúlt évekb...

Megnyílt a Sóker ZöldTurmix Bár

Megnyílt a Sóker ZöldTurmix Bár ZÖLDTURMIX a ZÖLD ÉLETERŐ! Green For Life! Zöldturmix a SóBárban Mi is a zöld turmi...

Miért fontos az egészség megőrzésében a …

Mindig jobb a bajt megelőzni, mint a megtörtént rossz után kapkodni, próbálkozni. Bár a megelőzés fontosságát már a nyug...

Kapcsolat

Nyitvatartás: 

Hétfő - Péntek: 10-18 óráig
Szombat: 10-13 óráig

Nézze meg másik két weboldalunkat is!

Sóker - só webáruház

Sótégla - sóbarlang építés, sódekoráció

 

Sóbarlang a Facebookon