Amit a sóról tudni érdemes

Víz és só: az élet építőkövei

Földünk születése kb. 4,5 milliárd évvel ezelőttre tehető, történetében először az ásványok voltak jelen, atmoszférája nagyrészt vízgőzből és egyéb gázokból állt össze.  Amikor bolygónk lehűlt, a vízgőz kicsapódott és elkezdett esni az eső. Az esővíz kioldotta az ásványokat és az ásványi sókat, amik összegyűltek a meteorit becsapódások által létrejött kráterekben, völgyteknőkben, így alakultak ki az óceánok, tengerek.

Tudta?
 • Az emberi test több mint 70%-a víz
 • Az emberi agy 90%-a víz
 • Több, mint száz évvel ezelőtt bebizonyították (Dr. Wilhelm Schüssler), hogy az emberi holtest elégetésekor keletkező hamu nem más, mint azon ásványi sók amiből az emberi test felépül
 • A könny és a vér 1%-os sóoldat, amely megegyezik az őstenger só-koncentrációjával
 • Az anyaméhben lévő magzatvíz egy 37 C fokos, 1%-os sóoldat
 • Só nélkül nem lennénk képesek egyetlen gondolat megformálására sem, ugyanis az idegrostok csak akkor képesek az impulzusok továbbítására, ha a sóban lévő elemek a kálium és nátrium is jelen vannak
Energia és információ

Az élet nem más, mint energia, az energia pedig a fizika szerint nem más, mint információ. Az élet tehát állandó energia- és információcsere. Az energia folyamatosan változik, átalakul, de meg nem semmisül.

Az energia, mint információ tárolásának feltétele egy tökéletes mértani belső szerkezet, amellyel például a kristályok rendelkeznek. (Ez az úgynevezett kristályszerkezet.) A kristályok, azaz a szabályos belső szerkezettel bíró anyagok alkalmasak az élő szervezet működése során létrejövő energetikai rezgésinformációk felvételére, tárolására és átadására. Az energia mennyisége azaz, az információ tartalma (frekvenciaminta) határozza meg az anyag végső formáját, szerkezetét, felépítését.

A konyhasótól a kristálysóig

1. Konyhasó: Fehér aranyból fehér méreg

Mint említettük só nélkül nincs élet, mégis a konyhasó fogyasztása kifejezetten egészségkárosító.
Miért?
Az általunk használt étkezési sónak kevés köze van a természetben előforduló sókhoz. A konyhasót finomítással nyerik. A napjainkban használt konyhasó esetében, kémiai tisztítás során (raffinálás) eltávolítják a nátriumon és klóron kívül az ipar számára zavaró további elemeket, ezután a szervezet számára fontos anyagokat, mint a jód és a fluor mesterséges úton hozzáadják. A létrehozott, „kémiailag tisztított” NaCl-ot  a szervezet nem természetes anyagként kezeli. Ráadásul a konyhasó olyan konzerváló anyagokat is tartalmaz, amelyek a feltüntetése élelmiszeripari felhasználásnál nem kötelező, továbbá alumínium-hidroxidot (Al(OH)3), mint tapadásgátló. (Egyes kutatók feltételezik, hogy az Al(OH)3-nak nagy szerepe van az Alzheimer kór kialakulásában.) A végtermék egy tiszta NaCl, mely a természetben nem fordul elő. Érdemes tudni azt is, hogy szervezetünk számára a sóban megtalálható ásványi elemek jelenléte és jelenlétének minősége a fontos (és nem a mennyisége).

Miért kell a természetben előforduló természetes sókat kémiailag tisztítani, ezáltal mesterségessé tenni?
A válasz egyszerű.

A világ só termelésének:

 • 93%-a ipari célú felhasználásra kerül. Amihez tiszta NaCl-ra van szükség pl.: mosószerek, tisztítószerek, lakk, műanyaggyártás, PVC stb.
 • 6 %-a az élelmiszeripar számára szükséges, mint olcsó tartósítószer. Szinte nincs olyan késztermék pl.: joghurt, kenyér, sonka, ami ne tartalmazna NaCl -ot, mint tartósítószert
 • 1 %-a kerül étkezési sóként az asztalunkra! Emberi fogyasztásra is ugyanaz a finomított só kerül, mint ipari célokra

Az ember minimális napi só szükséglete 0,2 gramm.
Ezzel szemben egy európai ember, átlagos napi konyhasó fogyasztása 12-20 gramm.

konyhasoemotoA konyhasó fogyasztásának következményei:

 • megterhelt kiválasztó rendszer (vese)
 • vizenyő, ödéma, cellulitisz (narancsbőr)
 • minden egyes gramm, ki nem kiválasztott NaCl-hoz a testünk 23-szoros mennyiségű sejtfolyadékot használ fel, ez a folyamat kiszáradáshoz, ráncosodáshoz vezethet
 • reumás megbetegedések, Arthrozis, Artritisz, köszvény, vese és az epekő képződése 

Masaru Emoto: a konyhasó kristályfotója

2. Tengeri só

Földünkön a só igen nagy mennyiségben található mind a tengerekben, mind a föld belsejében, kőzet formájában. A tengeri só, a reform konyha alternatívája a finomított sóval szemben. Azonban a tengeri só a környezetszennyezés következtében igen sokat vesztett a minőségéből.

A kitermelt tengeri sók 80% -a sajnos szintén finomításra kerül és a legtöbb esetben a tengeri sóknál is tapadás-gátlóval akadályozzák meg a só nedvszívását, összetapadását. Ennek köszönhetően már nem tartalmazza az összes elemet, mivel a nehezen oldható ásványi sók már a só kertek első medencéiben kicsapódnak. Ha tengeri sót fogyasztunk, válasszunk olyat, mely kizárólag a napon volt szárítva és nem került semmiféle utólagos kezelésre, mint mesterséges szárítás, fehérítés. (Pl.: Fleur de Sel a Bretagne természetvédelmi területéről.)

Bányászott sók: kősó, himalája só, kristálysó

A tengeri sóval ellentétben a Föld belsejében rejlő sók a környezet külső behatásaitól védettek. Ezek a sólelőhelyek sok millió évvel ezelőtt, az őstengerek kiszáradása során keletkeztek.

3. Kősó

A sóbányákban a só nagy részben kősó formájában található meg. A kősó egy szürkés, barnás színű kőzet. A kősó és kristálysó közötti különbség a keletkezésük során az uralkodó nyomás viszonyokból következik. Különbség az előforduló elemek mennyiségében, minőségében és biológiai értékében van.
A kősóban megtalálható ásványok az alacsonyabb nyomáskörülmények miatt csak kis részben tudtak a só rácsos szerkezetébe beépülni. Az elemek ugyan jelen vannak, de molekuláris formában, a kristályrács felületére tapadva vagy a rács köztes részeiben. Ezáltal biológiai értékük, a felhasználhatóság szempontjából, alacsony, ugyanis a sejtek azokat az elemeket képesek beépíteni, anyagcserébe bocsátani, melyek ionos formában illetve kolloidális nagyságban vannak jelen.

A természetes egységében meghagyott kősó egészségügyi szempontból egy tökéletes alternatíva a finomított konyhasóval szemben.

4. Himalája só

sotormelekA himalája só 250 millió évvel ezelőtti a Thetys ősóceán maradványa, amely a tektonikus mozgások és az óriási földalatti évmilliókon keresztül tartó enorm nyomás hatására nyerte el jellegzetes formátumát és különleges karakterisztikáját. A kristálysó a hagyományos kősókkal ellentétben, egy sokkal tökéletesebb belső kristályszerkezettel, struktúrával bír. A kompresszió által volt lehetséges, hogy az elemek ionos, illetve kolloidális állapotba léptek és beépültek a só szerkezetébe, ennek is köszönhető narancsos, rózsaszínes árnyalata: olyan értékes elemek épültek be a nátriumklorid mellé, mint pl. a vas és a magnézium.

Manapság a Himalája lejtőin, illetve előhegységében, a Hindukus-hegységben, főleg Pakisztánban bányásszák. A világ egyik legjobb, legtisztább minőségű sója.

 5. Hunza kristálysó

sokristaly

 A kristálysó, a szürke kősóval szemben átlátszó fehér, illetve rózsaszín-narancsos kőzet. Európa sóbányáiban a kristálysó csak erezetesen fordul elő. Ebből adódóan a kristálysó bányászata igen költséges és kézi munkát igényel. Kb. 100 kg kősó kitermelése mellett nyernek ki kb. 1kg kristálysót. A Hunza kristálysót Észak-Pakisztánból, a Karakorum hegységben található Hunza-völgyben lévő tárnákban bányásszák. Kizárólag kézzel van kifejtve, szortírozva, sóoldattal tisztítva, aprítva és napon szárítva.

Masaru Emoto: a Hunza kristálysó fotója

Miért az egyik legértékesebb só a Hunza kristálysó?

A Hunza kristálysó az a só, mellyel az éveken át, tartó biofizikai vizsgálatokat és kutatásokat végezték.
A projekt vezetője Peter Ferreira, német biofizikus volt. A kutatások során megmérték és bizonyították mind a 84 elem jelenlétét a Hunza kristálysóban. A vizsgálatok azt bizonyították, hogy ugyan minden kristálysó kiegyenlítő erővel bír, de az elemek előfordulási mennyisége és aránya szerint, egyesek csak a túl, mások csak az alul működéseket befolyásolják pozitívan. Ezzel szemben a Hunza kristálysó mind az alul, mind a túlműködésekre kiegyenlítően hat.

A kristálysó bányászata

Biofizikai, energetikai szempontból fontos a kézzel való, robbantás nélküli kifejtés és szortírozás.
Ez biztosítja a kristálysó természetes tulajdonságainak és frekvenciamintájának megőrzését.

Legfrissebb Hírek / Tudástár

Természetes napvédelem - szintetikus nap…

A napsugárzás napjainkra szinte közellenség lett. Sokan literszámra kenik magukra a naptejeket, holott az elmúlt évekb...

Megnyílt a Sóker ZöldTurmix Bár

Megnyílt a Sóker ZöldTurmix Bár ZÖLDTURMIX a ZÖLD ÉLETERŐ! Green For Life! Zöldturmix a SóBárban Mi is a zöld turmi...

Miért fontos az egészség megőrzésében a …

Mindig jobb a bajt megelőzni, mint a megtörtént rossz után kapkodni, próbálkozni. Bár a megelőzés fontosságát már a nyug...

Kapcsolat

Nyitvatartás: 

Hétfő - Péntek: 10-18 óráig
Szombat: 10-13 óráig

Nézze meg másik két weboldalunkat is!

Sóker - só webáruház

Sótégla - sóbarlang építés, sódekoráció

 

Sóbarlang a Facebookon