Természetes napvédelem - szintetikus naptejek nélkül!

beach-895685 1920


A napsugárzás napjainkra szinte közellenség lett. Sokan literszámra kenik magukra a naptejeket, holott az elmúlt években már többször felmerült a gyanú: lehet, hogy nem is olyan egészséges a napvédő krémek használata, mint ahogy gondoljuk. Az ember viszont aggódik maga és családja egészségéért, a magas faktorszám pedig a biztonság illúzióját adhatja, elfeledtetve a káros anyagokat, amiket a naptejekbe tesznek a gyártók. A sötét szobába sem jó bezárkózni, hiszen egyre több szakember hívja fel a figyelmet a D-vitamin fontosságára, ezt pedig legegyszerűbben a napfény segítségével gyűjtheti be az ember. Hogy védjük tehát bőrünket természetes úton a napfény ellen káros hatásai ellen? 

“Bemelegítés”: radír és fokozatosság

  • A nagy nyári szabadság előtt érdemes lépésről lépésre hozzászoktatni bőrünket a napfényhez, hogy legyen ideje kiépítenie természetes védőrétegét. Napi 10 perc direkt napfény délelőtt 10 óra előtt vagy délután 4 óra után kezdetnek tökéletes, majd fokozatosan emelhetjük az adagot.

  • Érdemes letakarítani bőrünkről az elhalt hámréteget bőrradír használatával. A kozmetikai “csodatermékek” helyett magunk is készíthetünk ilyet kávézacc, argán olaj, tejszín és egy kis méz keverékével. Miután átdörzsöltük testünket, érdemes magunkon hagyni pár percig: hihetetlenül felfrissíti és hidratálja bőrünket!

Külső védelem természetes olajok használatával

A Sóker több 100%-os tisztaságú fair-trade olajat és vajat forgalmaz, melyek bőrünkre kenve fizikai védőrétegként megszűrik a káros sugarakat:

Ezeket érdemes akár óránként is magunkra kenni. Magas fokú hidratáló hatásuknak köszönhetően bőrünk hálás lesz érte! :)


Belső védelem az immunrendszer felturbózásával és SuperFoodokkal

Nem lehet eleget hangsúlyozni a táplálkozás fontosságát bőrünk védelmével kapcsolatban (sem). A pigmentjeink védőhatású szaporodását segíthetik a magas antioxidáns-tartalmú zöldségek, gyümölcsök és karotinoidok. Mikben találhatók meg ezek?

  • PlanetBio Goji bogyó: világszerte ismert és elismert antioxidáns hatású szuperétel minősített ökológiai gazdálkodásból

  • Sóker Zöldturmixok: nagy százalékban tartalmaznak olyan magas klorofiltartalmú, bio leveleket, mint például a spenót, a céklalevél, a mángold, a pitypang és a csalán. A Sóker Zöldturmixok egy speciálisan erős blenderrel készülnek, amelynek köszönhetően sokkal könnyebben felszívódnak a tápanyagok és a vitaminok szervezetünkben, mintha egy közönséges mixerrel turmixolnánk.

  • Paradicsom, sárgarépa fogyasztása: utóbbinál a mennyiséggel érdemes óvatosan bánni, nehogy narancssárga színben tündököljünk tőle, de fogyasztása mindenképpen ajánlott, mivel a benne lévő béta-karotin az A vitamin elővitaminja. Aki teheti, válasszon ökológiai gazdálkodásból származót!

Aranyszabályok napozáshoz

  • Kerüljük a napot délelőtt 11 és délután 4 óra között! Ezekben az órákban még árnyékban is lehet barnulni úgy, hogy közben nem sokkoljuk szervezetünket!
  • Napi 2-3 liter tiszta víz (nem szénsavas, nem cukros) fogyasztása erősen ajánlott a nyári időszakban!

 

Forrás: Sóker csapat

Miért fontos az egészség megőrzésében a megelőzés?

Mindig jobb a bajt megelőzni, mint a megtörtént rossz után kapkodni, próbálkozni. Bár a megelőzés fontosságát már a nyugati orvoslás is hangsúlyozza, mégis a magyar emberek közül csak kevesen fordítanak figyelmet az egészséges táplálkozásra,  testi-lelki feltöltődésre.

Ennek egyik oka a rohanó élet, a folyamatos hajtás, stressz, és a "pihenni ráérünk a sírban is" hozzáállás.... Ez főleg a közép-és felsővezetőkre, vállalkozókra, erős versenyszférában dolgozókra jellemző. Ennek a veszélyes mókuskeréknek a legnagyobb hamissága az, hogy az agy, a tudat ezerrel pörög, az ember sokszor még élvezheti is a pozitív, kihívások megoldására ösztönző pozitív stresszt, viszont a folyamatos készenlét észrevétlenül kimeríti a szervezetet.
   
ursaatA másik, nem elhanyagolható tényező pedig a pénz hiánya. A létbiztonságért folytatott mindennapos harcban az emberek nagy része az élelmiszeren igyekszik spórolni, ami elsőre jó megoldásnak tűnhet, hiszen a vak is látja, hogy a vizes zsemle árának jó esetben is triplája a magos, teljes kiőrlésű, szemmel láthatóan egészségesebb (vigyázat, ez is lehet csapda) verzió.

Az egészség azonban egy HOSSZÚ TÁVÚ BEFEKTETÉS. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy minden, amit a tested ellen teszel (legyen ez dohányzás, egyoldalú étrend, túlzott alkoholfogyasztás, töménytelen cukor, vagy húsfogyasztás, zöldségek, gyümölcsök mellőzése), visszaüt. A természet és az emberi test is végtelenül kreatív, a fogak romlásától a gyomor- és bélbántalmakon át az allergiákig, immungyengeségig és rosszabb esetben daganatos megbetegedésekig széles a skála. De nem az elrettentés a cél, csak a figyelem felhívása: minden életkorban és életszakaszban törődnöd kell a testi-lelki egészségeddel!
 
Ne sajnáld a pénzt a jobb minőségű vajra a margarin helyett, ne spórold ki az évszakra jellemző zöldségeket, gyümölcsöket a kosaradból! Sőt, ha lehet, vásárolj piacon, vagy közvetlenül a termelőtől, így biztos lehetsz benne, hogy olyan állapotú és minőségű élelmiszert kapsz, amilyet valóban szeretnél. Vannak szuper zöldségdobozrendszerek is, ahol évszakra jellemző zöldségeket kaphatsz szép kis csomagban, heti egy alkalommal. A termelők a városban, bizonyos átvételi pontokon adják át a dobozokat.
Ne spórold ki a mozgást az életedből! Sétálj, kocogj, jógázz, táncolj és ajándékozd meg magad legalább havonta egy masszázzsal.

Mi a Sókernél kiemelten fontosnak tartjuk, hogy rajtunk keresztül a megfelelő minőségű, gyógyító alapanyagokhoz (Ursaat gabona termékcsalád, himalája só) és a természetes növényi bőrápoló termékekhez (shea vaj, argán olaj, olivás szappanok) juthasson hozzá mindenki. Saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy az egészséges életmód a közérzetben, hangulatban is pozitív változásokat okoz... Mert ugye a leélt évek száma mellett a leélt évek minősége sem elhanyagolható.

Vitamin bombák

Régen a kutatók már pontosan tudták: a skorbutnál és a beriberinél hiányzott valami. Manapság könnyelműen bánunk velük: az ásványi anyagokkal, a nyomelemekkel és a vitaminokkal. Ezekre az embernek mindenekelőtt azért van szüksége, hogy élhessen - ezt manapság minden gyerek tudja. Sokáig tisztázatlan és rejtélyes volt, hogy mik ezek és hogyan hatnak. A vitaminkutatás kulcsa az volt, hogy rendre megfigyelték, elsősorban az ismeretlen hiányállapot okoz betegséget. Így volt ez az angolkórnál, a pellagránál, a beriberinél és a skorbutnál. Először szinte pontosan 100 éve alakult ki elképzelés az ismeretlen szubsztanciákról és azoknak a szervezetre gyakorolt hatásáról.
Ugyanakkor már 250 éve annak, hogy James Cook, a felfedező, fontos felismerést hozott világkörüli utazásairól. A foghullással, fogínygyulladással és vérzékenységgel, valamint szívgyengeséggel járó skorbut volt a tengerészek legjobban rettegett, gyakran halálos betegsége, amit sokáig gyógyíthatatlannak tartottak.

Bővebben:

Védőbeszéd a "jó vajért"

Akik ismerik a vitális anyagokban gazdag, teljes értékű táplálkozást, azoknak már régi nóta: a vaj a teljes értékű konyha finom és sokoldalúan felhasználható eleme. Például most tavasszal igazi élvezet, amikor a földből frissen kiszedjük és finomra vágjuk a fűszernövényt, rászórjuk a fűszersóval meghintett és megvajazott teljes kiőrlésű kenyérre, és megesszük.
Ennek ellenére a vajjal kapcsolatban még mindig sok kérdés kering, melyek telefonon, postán és e-mailen naponta érkeznek a Bruker-házba: "Mennyi vajat szabad naponta enni?" "Sütni is lehet vajjal?"ghí az az olvasztott vaj?" "Tényleg annyira ajánlott a vajból készített, és az Ayurvédában annyira nagyon dicsért ghí?" Ilyen és ehhez hasonló kérdések hangzanak el. Az alábbiakban néhány olyan áruismereti magyarázat található, amely a teljes értékű táplálkozást követő "régi motorosoknak" is ismeretanyag-frissítésként szolgálhat.

Bővebben:

Elfeledett szépségtitkok

Bevezetés a természetes bőrápolás rejtelmeibe

Az International Health Institute szerint az európai és amerikai lakosság 40 százaléka valamilyen bőrproblémával, esetlegesen betegséggel küzd. Ebből adódóan egyre többen fordulnak a természetes bőrápolás irányába, egyre többen használnak bőrük és hajuk ápolására rég elfeledett, természetes praktikákat, gyógymódokat. A SOTE becslései szerint a magyar lakosság közel egyharmada valamilyen komolyabb bőrbetegségben, allergiában szenved, vagy komolyabb bőrproblémával küzd. Már nálunk is számos helyen elérhetőek azok a módszerek és termékek, amelyek segítségével csökkenthetjük a bőrproblémáink előfordulási esélyét, vagy gyógyíthatjuk meglévő betegségünket. A Sóker sajtóközleményében néhány alapvető bőrápolási jó tanácsra szeretnénk felhívni a figyelmet.

Bővebben:

A Sóterápia szerepe a modern gyógyításban

A következőkben a só képességeit közelebbről vizsgáljuk. Só alatt azt értjük, amit ez a kifejezés eredetileg jelölt: a teljességében változatlan és természetes sót, ahogyan az a Földön évmilliók óta kristályos formában létezik. Ha pedig a kereskedelemben előforduló "konyhasóra" gondolunk, akkor azzal a megnevezéssel illetjük, ami valójában: nátrium-klorid adalékanyagokkal.
Már nálunk is elérhető a Hunza® Kristálysó, melyben fellelhetjük mindazon elemeket, melyekből az emberi test felépül. A periódusos rendszerből 92 természetes elemet ismerünk (stabilis és nem stabilis elemeket). Mindezen elemek a nemesgázok kivételével megtalálhatók a kristálysóban. A kristálysó tehát tartalmaz minden olyan ásványi anyagot és nyomelemet, melyből az emberi test felépül. A természetes kristálysó nem gyógyszer, hanem a szó igazi értelmében élelmiszer.
Különleges képességein keresztül energiaadó, kiegyenlítő, semlegesítő és salaktalanító hatású. Támogatja a szervezet öngyógyító erejét a homeosztázist. Ezért a természetes kristálysó mindennemű betegségre pozitív hatással van.
Sajtóközleményünkben a só élettani szerepét járjuk röviden körbe.

Bővebben:

A himalája só

A himalája só 250 millió évvel ezelőtti a Thetys ősóceán maradványa, amely a tektonikus mozgások és az óriási földalatti évmilliókon keresztül tartó enorm nyomás hatására nyerte el jellegzetes rózsaszín formátumát és különleges karakterisztikáját. A kristálysó a hagyományos kősókkal ellentétben, egy sokkal tökéletesebb belső kristályszerkezettel, struktúrával bír. A kompresszió által volt lehetséges, hogy az elemek ionos, illetve kolloidális állapotba léptek és beépültek a só kristályrácsába (szerkezetébe).

Manapság a Himalája lejtőin, illetve előhegységében, a Hindukus-hegységben, főleg Pakisztánban bányásszák. A világ egyik legjobb, legtisztább minőségű sója.

Bővebben:

Receptek

FRISS MAG MÜZLI

kalaszok

Este áztassunk be frissen darált gabonát, annyi vízbe, hogy elnyelje. A gabona lehet zab, árpa, búza, rozs, kamut, köles stb. Az emésztés céljából célszerű csak egy- két fajta gabonát felhasználni pl.: zab és vad köles 1-1- evőkanál.
Reggel, ízlés szerint- tegyünk bele kókusz reszeléket, reszelt almát, banánt, szezonális gyümölcsöket, olajos magvakat. Keverhetünk alá felvert tejszínt is.

Bővebben:

Peter Ferreira nyílt levele

Peter Ferreira nyílt levele az olvasókhoz a 2002. évre

A mögöttünk álló egy évben a "Víz és a Só" témáját váratlanul nagy érdeklődés övezte a nyilvánosság részéről, különösen a "KRISTÁLYSÓ" vonatkozásában.

A már meglévő félreértések eloszlatására, illetve a továbbiak elkerülése érdekében úgy vélem, fontos ismertetnem néhány alapvető igazságot. Személyes kívánságom volt, hogy ezen olvasói levélen keresztül nyújtsak az érdeklődőknek betekintést azokba az összefüggésekbe, amelyek a félreértések kialakulásához vezettek. A tudomány nem ismeri az "élő víz"elnevezést, ennek ellenére már majdnem mindenkinek van elképzelése arról, hogy mit is értsünk alatta.

Bővebben:

Legfrissebb Hírek / Tudástár

Természetes napvédelem - szintetikus nap…

A napsugárzás napjainkra szinte közellenség lett. Sokan literszámra kenik magukra a naptejeket, holott az elmúlt évekb...

Megnyílt a Sóker ZöldTurmix Bár

Megnyílt a Sóker ZöldTurmix Bár ZÖLDTURMIX a ZÖLD ÉLETERŐ! Green For Life! Zöldturmix a SóBárban Mi is a zöld turmi...

Miért fontos az egészség megőrzésében a …

Mindig jobb a bajt megelőzni, mint a megtörtént rossz után kapkodni, próbálkozni. Bár a megelőzés fontosságát már a nyug...

Kapcsolat

Nyitvatartás: 

Hétfő - Péntek: 10-18 óráig
Szombat: 10-13 óráig

Nézze meg másik két weboldalunkat is!

Sóker - só webáruház

Sótégla - sóbarlang építés, sódekoráció

 

Sóbarlang a Facebookon